Ervaren schrijver die zelf pelgrim is

Joop van der Donk (1956)

Heeft taal als passie en wil die gedreven liefde graag delen. Is tekstschrijver, werkt in de public relations. Vaak bij communicatieprojecten rond veranderingen. Ook als woordvoerder of eindredacteur van – liefst vreselijk ingewikkelde – beleidsnota’s.
Studeerde Nederlands met als afstudeerrichting taalbeheersing, dat tegenwoordig communicatiekunde heet. Van zijn leestijd gebruikt hij ongeveer de helft voor poëzie. Daarnaast is hij enthousiast toneelspeler. Bedenkt trainingen zoals: ‘Het verhaal van je leven’, de training biografisch schrijven. Sport: wandelen met een tentje in de rugzak. Zijn tweede taalliefde is Spaans. Liep in 2007 van St. Jean naar Santiago en in de jaren daarna diverse andere routes.

Het idee voor de cursus
De cursus is een variant op de cursus creatief schrijven die ik in 2004 gaf aan de Hogeschool van Utrecht. Daarna organiseerde ik een schrijfvierdaagse waarin de hele cursus samengebald was in een weekend. Na mijn tocht naar Santiago ontstond het idee om de cursus op maat te maken voor pelgrims.

Dus; sinds 2008 geef ik de schrijfcursussen “Kom op verhaal …”. Ik doe steeds nieuwe inspiratie op door workshops te geven voor het Genootschap van Sint Jacob, de vereniging Pelgrimswegen naar Rome en de medewerkers van (bijvoorbeeld) Museum Catharijneconvent. Ook begeleid ik individuele pelgrims.